Börja BARFa

För dig som är sugen på att börja BARFa eller BARFa delvis.


*Tänk på att läsa på, det är ditt ansvar att hunden får i sig det den ska ha och att inget händer!
Titta under inlägget "länksamling BARF", där hittar du massa bra BARF-sidor och passa på att bli medlem i "barfifokus.se", ett forum för de som vill börja eller redan BARFar. Där är de jättetrevliga och hjälpsamma och du får svar på det mesta du undrar över!
*En hund äter ca 2-4% av sin kroppsvikt per dag, små hundar äter en större procent och stora hundar äter en mindre procent.

*Ta reda på vilken mall du vill köra efter, finns många olika tolkningar av hur mycket av vad hundar ska ha.
Alltså hur många procent RKB, kött, inälvsmat, grönsaker du vill ge. RKB = råa köttiga ben och kan vara kycklingvingar, kyckling/kalkonskrov, grisknorrar osv.
*Tänk på att väga av hur mycket ben hunden ska ha försiktigt och introducera ben i maten långsamt.
Hundar som har en utarmad tarmflora kan ha svårt att smälta ben och vid för stor andel ben kan hunden bli förstoppad. Tycker du hunden är hård i magen, tillsätt frukt och äppelcidervinäger i maten och minska på benen tex.

*Akta er för riktigt hårda ben såsom märgben från nöt, det är väldigt lätt hänt att hundar (speciellt de med kraftigare käkar) får tandfrakturer. Mjuka ben är mer lättsmälta och hunden skadar inte tänder, tex kycklingvingar, skrov av kalkon och kyckling, revben av lamm och vilt, broskben, knorrar osv. Dessa ben flexar och det bildas mjuka kanter när hunden krossar benen. KOM IHÅG; INGA; INGA SOM HELST BEN SKA GES TILLAGADE; DET ÄR EN SKAM ATT TILLAGADE MÄRGBEN FÅR SÄLJAR I BUTIKER!!!
Tänk tex på fiskben. Råa fiskben är som riktigt tjocka hårstrån/morrhår medand tillagade fiskben blir som vassa nålar. Samma sak gäller alla ben! En tillagad kycklingvine blir skör och flisar sig, medans en rå flexar och är mer böjlig.
Jag vill också varna för sågade ben, ger inte själv för det bildas ganska vassa onaturliga kanter ibland, tex fläskottletter.


*En del ger grönsaker andra inte. Det är lite en smaksak och beror på vad man tror på. (jag ger grönsaker och tycker personligen att en del grönsaker i maten bara är bra, både för fibrer, vitaminer och för att hjälpa kroppens pH balans). Väljer du att ge grönsaker, tänkt på att mixa dom till en puré innan servering, detta hjälper hunden att ta upp näringen. Om grönsaker ges som de är kommer det mesta komma ut helt. Vem har inte sett hundarna bajsa hela grässtrån på sommaren tex. En grönsaksmix ska bestå till allra största delen av gröna blad och växter. det kan vara maskrosblad, kirskål, klöver, brännässlor, sallad osv.

*Har du en hund som gärna slukar benen hela? Lär hunden att tugga benen ordentligt, du vill höra mkt krasande när hunden äter. Håll gärna i benet så att hunden inte kan svälja benet helt. Ge också gärna större ben tex revben som hunden måste tugga, ger du tex en kycklingvinge till en stor hunden finns risken att hela åker ner utan en enda tugga.
* Lever kan överdoseras om man är lite väl givmild. Lever innehåller stora mängder A-vitamin (jättenyttigt) men ska ges i lagom mängder. Annars kan hunden drabbas av A-vitaminförgiftning.
Ger du strax runt 5% lever (av hundens kroppsvikt) så är det lungt med bygg inte kosten på lever ;O)

* En hund som BARFar bajsar MKT mindre, mörkare och hårdare korvar. När hunden bajsar tömmer den automatiskt analkörtlarna eftersom det hårdare bajser stimmulerar analsäckarna. Har din hund problem med fyllda och inflammerade analsäckar titt som tätt kan BARF vara lösningen.
Den mindre mängden avföring beror på att hunden kan tillgodogöra sig mer av maten och den hårdare konsistensen beror på kött och ben.


Är du nyfiken på BARF men inte vågar börja? Berika maten och stärk hundens tarmflora iaf, speciellt om du har en hund med klåda, hudproblem och problem med magen!
Olga hade problem med både diareé och kräkningar innan jag börja men det ser jag inget av längre ;P Nu kan hon äta lite av vad som helst utan att magen protesterar ;)
Häng lite på forumet BARFifokus.se också och följ diskussioner och ställ frågor. En vacker dag kanske du tar steget ;) Det är spännande att lära, och ju mer du lär dig ju mer säker kommer du bli på att det inte behöver vara så svårt ;)

Bild: http://www.kennelnattrajens.se

Kommentarer
Postat av: Anna & Nova

Bra inlägg :) Nyttig info :)

2011-02-28 @ 11:11:18
URL: http://ellegaard.doggyblogg.se/
Postat av: Anna & Nova

Hallå igen Becca :) Kan man ge oxsvans? Jag hittade inte grisknorr så jag köpte oxsvans från Sverige :)Ica Maxi verkar inte ha så stort utbud tyvärr, måste åka till Coop nån dag, vi har inte city gross här tyvärr :(

2011-02-28 @ 18:53:53
URL: http://ellegaard.doggyblogg.se/
Postat av: linda & azi

orkar inte söka runt, men vart kan man köpa barf?

2011-02-28 @ 20:33:51
URL: http://astirazalea.blogg.se/
Postat av: linda & azi

orkar inte kolla runt, så frågar dig - haha vart kan man köpa barf mat?

2011-02-28 @ 20:35:13
URL: http://astirazalea.blogg.se/
Postat av: Sussi

Barf.. Det har jag aldrig hört talas om..

2011-02-28 @ 20:56:01
URL: http://allt-om-inget.bloggagratis.se
Postat av: Cruellas sida

Roligt med lite mer tips på färskfoder i det förra inlägget. Hos oss kör vi nu med Bravo.

2011-02-28 @ 23:03:50
URL: http://crllaue.blogspot.com
Postat av: Cissi

tack än en gång för svar! har sugit åt mig som en svamp :D

min hund har ganska så känslig mage. får han tex ett märgben som är en aning större än han är van vid skiter han gulvita cementklumpar i flera dagar. samma med de lammben jag har testat att ge honom.

så jag får börja smått och försiktigt och även läsa på mer innan jag börjar. har ett konto på ifokus, så ska lusläsa allt om barf där bland annat. ^^

2011-03-01 @ 11:43:24
URL: http://meandmyshitbull.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0