Frågor och svar!

*Anonym* äter ju färskfoder och emellanåt får han märgben, en och annan kycklingvinge, och några gånger har han fått lammben (allt rått givetvis).
han blir alltid stenhård i magen av råa ben och bajset är kritvitt eller gulvitt. är det något som du har stött på? för jag har ju tänkt att börja småbarfa lite, men vill ju inte att magen ska ta stryk.

Att bajset blir gulvitt, kritvitt beror på att överskott av kalcium och mineraler förs ut med avföringen. Att Bajset har den färgen är helt ofarligt i sig men om bajset blir stenhårt på grund av för mycket ben så kan ju hunden drabbas av förstoppning. Lite frukt är bra att ge om man tycker att bajset blir lite för hårt.
Ger man för mycket ben finns också en risk att magen inte hinner smälta benen, och då är det bara att dra ner på mängden ben som ges vid varje tillfälle. Eftersom benen ges råa har de hög smältbarhet, så skulle de komma ut någon osmält benbit så är det inget att bli jätte orolig efersom kanter och sådant hunnits smälta och bli mjuka som resten av benet, det är bara att dra ner bengivan som sagt (men endå, benbitar i avföringen är inget man vill ha så det ska ju rättas till på en gång). 
Men man måste ju komma ihåg också att det är bra om bajset är ganska hårt eftersom det tömmer analsäckarna naturligt då!
Man får känna av lite, plockar man upp bajset med bajspåse kan man ju känna om det är hårt eller STENhårt!
Om hunden har för hårt bajs kan tarmarna bli irriterade och det bildas en slemmkapsel runt bajset, då måste man dra ner på benen i kosten. Det handlar om avvägning och det kan ibland ta sin tid att lära sig hur mycket ben som passar ens egen hund bäst!
Så slutsatsen är, hårt bajs är bra !, stenhårtbajs = mindre ben + lite frukt
Sedan hur man ska göra för att undvika stenhård avföring finns lite olika åsikter om, alltså hur man ska fördela benen. Man får testa och själv se vad man tycker passar bäst.
En del säger att man ska ge mer ben, mer sällan, så magen hinner vila emellan benmåltiderna.
Andra tycker det är bättre att ge en liten ranson ben ofta (varje dag) så magen inte får så mycket ben åt gången att ta hand om.
Så blir avföringen alldelles för hård så ge mindre mängd ben (antar att han inte blir hård av en kyklingvinge tex), man får också tänka på att det kan ta ett tag innan magen ställer om och blir effektiv att smälta ben. När man introducerar nya proteiner kan det med ta en tag för magen att bli lika bra på att bryta ner den typen av ben som den är på att ta hand om ben från något den äter ofta. ;)
Det är också så att vissa hundar är inte/och blir inte lika bra på att smälta ben från vissa proteiner, oavsett hur ofta/länge man gett det. Det vill sig bara inte så då får man hålla sig till de proteiner hunden klarar bäst!
Mjuka ben är i regel oftast mer lättsmälta än hårda (men det är ju ganska logiskt ;) tex ben från fågel, hare, kanin osv.
Olga får med gulvitt bajs ibland när hon får mycket ben och det är lungt (bara det inte är hårt som sten (bokstavligen)). Att det får denna färg betyder ju att hunden får i sig allt kalk, kalcium och mineraler som den behöver eftersom kroppen tydligen säger att "detta behövs inte" och skickar ut det ur systemet.

Så var vaksam på fet-stenhårt- bajs, ben i bajset och slemkapsel, då måste man dra ner bengivan!

Jag tror jag fick med allt nu, finns det fortfarande någon oklarhet så fråga gärna igen :D

Kommentarer
Postat av: Cissi

åh tack så mycket för ett otroligt bra svar! :D

2011-04-02 @ 20:32:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0