Konserveringsmedel

Här har jag hittat lite olika konserveringsmedel som används i bland annat hundfoder.
Ta och titta på er foderpåse och se om fodret innehåller någon av dessa!
Tänkte utöka listan allt eftersom, men om ni har information om något konserveringsmedel som används i hundmat så säg gärna till ;)

E250 (natriumnitrit)
Konserveringsmedel som bl. a. hämmar tillväxten av bakterien Clostridium botulinum. Omdiskuterat ämne med cancereffekt i vissa djurförsök.

E202 (kaliumsorbat)
Konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner.

E270 (mjölksyra). Naturlig syra som produceras av bakterier. Används för att konservera mot främst jäst och svampar. Den kan också användas för att öka stabiliteten i potatis produkter. Inga biverkningar hos vuxna men ska inte ges till små barn eller bäbisar. Hittar inget om det skulle vara biverkningsfritt eller orsaka biverkningar hos hundar.

E508 (kaliumklorid). Ett salt framställt ur saltsyra. Förekommer naturligt som mineral. Kan ha dålig konserverande effekt och i stora doser kan det oraka magproblem.



Svaveldioxid, E220, används som antioxidant, konserveringsmedel och blekmedel (kan t.ex. användas för att göra torkade aprikoser ljusare). Hämmar tillväxt av bakterier och i mindre grad mögel och jäst.
Detta säger de australiska myndigheterna om svaveldioxid:
Konserveringsmedel. Härstammar från stenkol; alla svavel droger är giftiga och begränsas i användning (i USA, FDA ** förbjuds användning råa frukter och grönsaker), som produceras genom förbränning av svavel eller gips, känd för att provocera magirritation, illamående, diarré, hud utslag, astmaattacker och svåra att bryta ned för de med nedsatt njurfunktion, även förstör vitamin B1, och bör undvikas av alla som lider av konjunktivit, bronkit, emfysem, astma eller hjärt-kärlsjukdom. Typiska produkter är öl, läsk, torkad frukt, juice, saft, vin, vinäger, potatisprodukter.

Ethoxyquin, förbjudet i människomat då det är cancerogent.

BHA & BHT, förbjudet i sverige.


E 310: PROPYLGALLAT är en EU-godkänd antioxidant som används för att hindra fett från att härskna. Kanutvinnas ur trä och deklareras därför ofta som ”naturligt förekommande antioxidant”. Den är dock förstås alltid syntetiskt framställd och egentligen kan det kvitta hur den framställs, hälsoriskerna är desamma.
Kända biverkningar är bl.a:
Cancer, dermatit (hudsjukdomar), eksem, fortplantningssvårigheter, leverskador, svåra allergiska reaktioner.
Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, särskilt hos astmatiker och personer som inte tål acetylsalicylsyra. Kan innebära hälsorisker för småbarn.
Används bl.a. i följande hundfoder och kosttillskott:
KRONCH (inklusive laxoljan)
Doggy
Royal Canin
Specific
Chickopee
Genisis (*extracts of tocopherols of natural origin, propyl gallate from plant extract)

 

*= källa: Tillverkare http://www.harrisonpet.com/

 

E321: BOTYLHYDROXITOULEN (BHT – syntetisk Vitamin-E)
Leverskador, lung- mag- och äggstockstumörer, kronisk urticaria (utslag som kliar och svider), blodförändring, , huvudvärk, hudblåsor, hals- och bröstsmärtor, kan skapa patologiska förändringar i hjärnan och öka aggressionsmönstren, konjunktivit (ögoninfektion), fortplantningssvårigheter, fosterskador, dermatit (hudsjukdomar), cancer, astma.
Läs mer här!
Används i bl.a. följande hundfoder:
Specific
Chudleys
Pedigree

E320: BUTYLHYDROXIANISOL (BHA – syntetisk vitamin-E)
Leverskador, lung- mag- och äggstockstumörer, kronisk urticaria (utslag som kliar och svider), konjunktivit (ögoninfektion), huvudvärk, hudblåsor, hals- och bröstsmärtor, kan skapa patologiska förändringar i hjärnan och öka aggressionsmönstren, fortplantningssvårigheter, fosterskador, dermatit (hudsjukdomar), cancer, astma, blodförändring.
Läs mer här!
Används i bl.a. följande hundfoder:
Doggy
Chudleys
Royal Canin
Eukanuba
IAMS
Pedigree
Best Friends

ETOXIQUIN
Leukemi, cancer i mage, lever och mjälte m.m. Förbjudet i människoföda.
Fiskmjöl i foder konserveras ofta med Etoxiquin men detta framgår sällan i varudeklarationen eftersom det inte är fodertillverkarna själva som tillsatt det.
Enligt US Coast Guard regulations måste allt fiskmjöl konserveras med Etoxiquin!
Används i bl.a. följande hundfoder:
Pro Plan Adult
Pro Plan Puppy

E450-E452 DIO-, TRIO- och POLYFOSFATER
Kan öka upptaget av en del giftiga tungmetaller. Njurskador och njursjukdomar. Störningar i matsmältningsenzymerna. Tarmstörningar.
Tillsätts vissa foder för att motverka tandsten.
Polyfosfat t.ex., är ett vätskebindande ämne som tidigare var förbjudet i Sverige. Det används frekvent i tvätt- och rengöringsmedel, men är även vanligt förekommande i charkprodukter för att binda vätska. Det arbetas dock på vissa regleringar inom de sist nämnda områdena p.g.a. omtanke om miljön! Alla vet vi ju att fosfater står för en stor del av försurningen av våra sjöar….
Används i bl.a. följande hundfoder:
Royal Canin (natriumpolyfosfat)

E 967 Xylitol
Efter påpekande från vakna läsare tar jag även upp Xylitol.
Substansen är starkt toxisk (giftig) för hundar, då denna bland annat orsakar hypoglykemisk koma (koma orsakad av blodsockerfall – en del fall med dödlig utgång) på grund av djurets oförmåga att alls bryta ner substansen.
(Källa: Wikipedia)
Används i bl.a. följande produkter:
Polymin kosttillskott (från Spannex gruppen)
Glucovett (från Biokraft Pharma AB)
Ge aldrig människogodis eller tuggummi till hundar!!!



Naturligt C- och E-Vitamin, Som jag förstått det bästa alternativet. Men det gäller här att förvara fodret svalt och mörkt så inte vitaminerna bryts ned. En annan smart sak kan vara att köpa mindre förpackningar eftersom näringvärdet minskar hela tiden och framförallt varje gång man öppnar påsen för att ta mat då man släpper in mer syre osv. En bra fodertunna kanske är på sin plats också, men det är ju självklart bra för alla foder :D



Kommentarer
Postat av: Anna Posh Pooches

Jätteintressant! Tack!

2011-01-03 @ 19:31:29
URL: http://www.poshpooches.se
Postat av: cruellas sida

Oj...mycket att hålla koll på.

2011-01-04 @ 22:57:17
URL: http://crllaue.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0