Artikel hundmat

Varför du bör undvika bearbetad djurmat

Låt medicin vara din föda och föda vara din medicin har varit ledordet hos dedikerade helare genom tiderna.”

Med den utgångspunkten är det svårt att tro att dedikerade djurhelare – veterinärer – rekommenderar kommersiell djurmat. Jag finner detta svårt att tro eftersom att jag, som praktiserande veterinär, konstant ser de enorma skillnaderna i hälsotillstånden mellan djur utfodrade med kommersiell djurmat och djur utfodrade med biologiskt anpassad rå föda. Jag ser de enorma förändringarna till det bättre när djur som äter bearbetad mat börjar äta en kost på rå föda. Trots den väldigt tydliga kopplingen mellan kommersiell djurmat och den dåliga hälsan hos djuren som konsumerar den, har kommersiell djurmat blivit accepterat som ett sätt att utfodra sina djur i vår civiliserade värld. Det finns självklart skäl till detta, mycket av det har att göra med hur veterinärer blir lärda i små djurs näringslära.

Ett alarmerande fakta är att veterinärer får väldigt lite betydande utbildning i näringslära, ingen utbildning i användande av rå föda och en partisk attityd till förståelsen av kommersiellt producerad djurmat. Det är viktigt att fråga sig själv vad veterinärer egentligen vet om djurmat, tyvärr blir svaret ”inte så mycket”. Beklagligt nog har denna brist på kunskap i näringslära blivit grunden till att rekommendera bearbetad djurmat.

De flesta, inklusive veterinärer som är måna om sin egen hälsa, erkänner rå föda som basen i deras egen hälsosamma kost. Varför envisas vi då med att utfodra våra djur med bearbetad djurmat? Tråkigt nog har vi blivit vilseledda till att acceptera hypen gällande kommersiell och bearbetad djurmat. Vi formas till att tro på den osannolika teorin att två arter djur, hundar- och katter, kommer att må bättre av en kost deras kroppar är helt olämpade till istället för vad evolutionen menat att de ska äta.

Tyvärr så kokar många av de som har insett att kommersiellt framställd hundmat inte ger givande resultat ihop något som inte är helt olikt den bearbetade maten de oroade sig för. Som en konsekvens av det förändras inte hundens hälsotillstånd till det bättre.”

Bearbetad djurmat håller inte fodertillverkarnas löfte om livslång hälsa. Maten ger inte den livslånga hälsan som man ser när en balanserad rå och naturlig föda anammas. De flesta degenerativa sjukdomar hos våra husdjur är direkta resultat av ett liv med tillagad och/eller bearbetad mat. Detta inkluderar de så kallade ”super premiumfoder” som har sin egna unika sammansättning av näringsproblem.

Super premiumfoder” har de flesta nackdelarna som vanligtvis associeras med den “vanliga” djurmaten, huvudsakligen för att de är spannmålsbaserade men det finns ytterligare ett problem. I syfte att försöka gottgöra för detta problem som är kopplat till torrfoder – brist på essentiella fettsyror, både omega3 och omega6 – innehåller fodret en stor mängd fleromättade fetter. Detta får pälsen på djuren som äter detta att se fin ut i det korta loppet men långsiktigt producerar de höga halterna värmeskadade fettsyror en enorm mängd degenerativa sjukdomar inklusive många av de autoimmuna typerna.

Många använder uttrycket “naturlig kost” när de specifikt menar den evolutionära dieten hos våra djur. Glöm ordet naturlig. När vi bekantar oss med den här typen av utfodring ur en vetenskaplig vinkel pratar vi om att utfodra våra djur med biologiskt lämplig föda. Det är viktigt att man inser att bearbetad föda är biologiskt olämplig. Det är därför de skapar problem. De har inte standarden våra husdjurs ”tillverkare” behöver för optimal prestation. Jag tror att när vi veterinärer rekommenderar någon typ av tillagad eller bearbetad mat sviker vi våra klienter och deras djur ordentligt.

Den sorgliga sanningen är att bearbetad djurmat förser veterinärerna med patienter
Innan mitten av 60talet utfodrade de flesta i Australien sina djur med hemmagjord mat. Det negativa var att vi orsakade några enkla och väldigt uppenbara näringsmässiga överdoseringar eller brister. Mestadels kalciumbrist med den ovanliga B1bristen, överdosering av A-vitamin och en sällan förekommande E-vitaminbrist. Detta var okomplicerade näringsproblem som är (och var) enkla att åtgärda. I takt med att våra djur övergick till en bearbetad föda bytte vi dessa fåtal enkelt åtgärdade näringsproblem mot denna enorma mängd av komplicerade och lömska degenerativa sjukdomar som idag påverkar våra djur och fyller våra böcker och väntrum. Problem med svåra medicinska och kirurgiska lösningar. Problem som sällan associeras med deras sanna grund, den biologiskt olämpliga föda som frambringade dem.

Frågan vi måste ställa oss; har det varit värt det? För djurägare, har bekvämligheten av att utfodra sina djur med kommersiellt djurfoder varit värt ökningen av degenerativa sjukdomar? Som veterinärer, har vårt avståndstagande från att vara experter på näringslära varit värt den dramatiska ökningen av lidande hos våra patienter? Vi måste utbilda oss själva om faran med tillagad och bearbetad mat. Vi måste inse att den inte kan främja och heller inte främjar hälsa.
Bevisen mot dessa produkter hittar vi i de långsiktiga resultaten av utfodringen med dem och alla degenerativa sjukdomar de orsakar. Anledningen till att dessa sjukdomar uppstår är väldigt enkel. Den bearbetade maten är BIOLOGISKT OLÄMPLIG. Dessa två ord är kärnan i frågan.

På vilket sätt är dessa biologiskt olämpliga foder olämpliga?
Filosofin bakom produktionen av även de så kallade ”bästa” av dessa avskyvärda produkter är bristfällig. Den är grundad på tillverkarens krav och inte konsumentens behov. Med andra ord, pris och tillgängligheten på basingredienser kombinerat med vad som för tillfället är känt och lagstadgat som minimumnivå av näringsbehov för ett husdjur. Till recepten som är formulerade efter dessa principer tillsätts sedan vad än tillverkaren tycker är nödvändigt för att säkra att djuret äter maten (smakförstärkare) samt de kemikalier som förhindrar att produkten bryts ned eller härsknar tillsammans med färgämnen för att locka köparen. Resultatet är en tillagad ”komplett och balanserad måltid” produkt som inte främjar långvarig hälsa och som trots att den ”enligt lag är komplett” inte är biologiskt komplett – stor skillnad.

Bearbetad djurmat innehåller knappt tillräckliga mängder av de kända vitaminerna. Som resultat av detta levererar inte djurmaten vid stressiga livsperioder med ökat behov av vitaminintag eller till individer vars behov är högre än vanligt. Bearbetad djurmat är full av svårsmälta och olämpliga spannmålsbaserade fiber som vanligtvis används som billig utfyllnad. Dessa fiber binder essentiella näringsämnen och gör dem otillgängliga för djuret. Fodren saknar nästan helt biologiskt lämpliga fiber. Notera att fiber – framtaget och använt av fodertillverkarna som alldeles nyligen har upptäckt vikten av det – inte är biologiskt lämpligt på samma sätt som råa fiber från en varierad mängd av ekologiska säsongsbetingade frukt- och grönsaker är.
Många foder innehåller biologiskt olämpliga antioxidanter, enorma mängder raffinerat socker och massor av salt tillsammans med kemikalier för färgning och smaksättning. Denna kemiska blandning är en dödlig brygd som har en betydande faktor i epidemin av degenerativa sjukdomar som leder till tidig död och lidande som vi ser hos djur ätandes detta skräp, inkluderande cancer, artrit och en mängd allergier och autoimmuna sjukdomar.

Tillagning lämnar dessa produkters biologiska olämplighet i ett grundläggande läge. Det är nu allmänt känt att tillagad mat har förlorat mycket av sitt näringsmässiga värde. Tillagad mat saknar enzymer och biologiskt aktiva essentiella fettsyror på grund av upphettning – denaturalisation.
När det väl blivit denaturerat är inte enzymerna längre biologiskt aktiva, de är helt enkelt tillagade proteiner. Denaturerade essentiella fettsyror som borde vara basen till hälsan blir långsamt verkande gifter som orsakar oreparerbar skada. All bearbetad djurmat är faktiskt helt enkelt sjukdomsproducerande på grund av bristen av biologiskt lämpliga essentiella fettsyror. Antingen är de aldrig tillsatta i fodret eller så har de blivit denaturerade av hettan under processen. Tillagning orsakar komplikationer mellan protein och stärkelse, vitaminer och spårämnen samt mellan mineraler och mineraler. På detta vis bildas cancerframkallande ämnen och allergener och många mineraler, essentiella aminosyror och vitaminer går förlorade hos djuret genom att bli osmältbara.

Bearbetad och tillagad föda är biologiskt olämpligt för att den saknar näringsämnen som bara finns i färsk rå föda. Dessa är de näringsämnen som kroppen kräver för hälsa och livslängd. De inkluderar biologiskt lämpliga antioxidanter – substanser som fanns i artens kost till nyligen. De inkluderar alla de möjliga (ej fastställda) essentiella ämnen som bara idag uppnår 100 000 (isolerade) och ökar varje dag. Olyckligtvis innehåller inte den vanliga bearbetade djurmaten dessa hälsofrämjande och sjukdomsreducerande faktorer utan finns bara i rå föda.

Det tar många år för förlusten av dessa näringsämnen att komma till uttryck och även då antas sjukdomarna som utvecklas vara en del av en ”normal” åldringsprocess och blir sällan, om någonsin, länkade till typen av föda som är orsaken.
Majoriteten av dessa produkter är baserade på tillagat spannmål. Detta gör dem biologiskt olämpliga. Ingenstans i sin evolutionära historia (förutom de senaste 50 till 150 åren) har de utsatts för tillagat spannmål i någon mängd och framförallt inte som huvudsakliga ingrediens i kosten. Våra djur här i Australien har bara lidit av denna kost under relativt kort period, ungefär 30 år. Hursomhelst har vi under denna korta period sett en population husdjur byta ut ett par enkla bristsjukdomar mot en variation av komplicerade degenerativa sjukdomar som i stort sett inte existerade innan dess.


Källa:http://kattensnaringslara.wordpress.com/ Jättebra sida ;);) 
Även om sidan handlar om kattbarf är den jättebra för oss hundägare med eftersom BARF för katt och hund i princip är precis samma sak :D


Kommentarer
Postat av: linda & azi

wieee! jag kan som sagt inget om barf än, så jag frågade om tips. de sa att de större ben med mycket kött på är mest från nöt. så det blev de. men jag ska se om mamma har tid å har tillgång till bilen (brorsan använder mycket haha), så vi åker dit och kollar så jag får se det själv med egna ögon. och hon sa att vi kunde göra upp matschema åt azi, så det känns bra att snacka med de också.



vilka köper ni mest? är det inte riskbellt att ben fastnar i halsen? liksom ska de äta upp hela benet också eller bara kött?



jag tänker också halvbarfa, som på kvällen så hon har nåt att tugga på och jobba för mat. men på morgonen blir det enklare med färsk eller torrisar så ger jag henne snabbt innan vi ska till jobbet eller nåt sånt.



ja, ska kika in forumet! :)

2011-03-04 @ 17:21:43
URL: http://astirazalea.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0