Lydnads Klass 1

Har tittat lite på vad som ingår i Lydnadsklass 1, för jag är lite sugen på att börja tävla lydnad och ngn stans måste man ju börja;) Ser inte ut att vara all för svårt ävem om jag ser ett par orosmoment! Tycker det är så himmla kul att träna lydnad och Olga blir inte lika stressad och uppjagad som i agility så det är ju bra när man vill ha ner henne på jorden igen ;) Hehehee...
Hålla apport tror jag kommer vara det svåraste, hon har inte varit den mest samarbetsvilliga i denna träning, men vi ska klara det :D
Understående text är hämtad från http://www.lydnad.se Glöm inte att titta in där :P

Moment

  • Platsliggande

    (Koeff 3 Maxpoäng 30)
    Föraren lägger hunden vid övriga hundar (minst tre andra) med cirka 5 meters mellanrum. Föraren avlägsnar sig sedan 20 meter för att stå synlig och vänd mot hund. Under tiden får förare ej påverka hundarna genom kommandon eller handtecken. Efter order av tävlingsledaren avhämtar föraren hunden.
    Kommando: Plats eller handtecken – Stanna kvar – Sitt/Stå
  • Tandvisning / Tillgänglighet

    (Koeff 1 Maxpoäng 10)
    Under momentet ska hunden vara kopplad. Domare skall utan svårigheter kunna kontrollera hundens bett. Under tiden tas hänsyn till hundens allmänna uppträdande.
  • Linförighet

    (Koeff 4 Maxpoäng 40)
    Hunden förs med hängande koppel på förarens vänstra sida med huvudet eller bogen i jämnhöjd med förarens knä. Detta skall provas i olika gångarter och med vändning. Då föraren stannar skall hunden stanna i utgångsläge utan kommando från föraren.

    Kommando: Fot
  • Läggande

    (Koeff 2 Maxpoäng 20)
    Momentet inleds med fritt följ. På kommando eller handtecken skall hunden snabbt lägga sig. Platsläggande utförs under gång utan att föraren stannar. Föraren fortsätter ca 10 m, gör helt om halt och återvänder sedan till hunden på order av tävlingsledaren.

    Kommando: "Fot" - "Ligg" eller handtecken - ”Sitt”
  • Inkallande

    (Koeff 3 Maxpoäng 30)
    Momentet går ut på att hunden lämnas i sittande ställning och föraren går iväg cirka 15 meter i anvisad riktning. På tävlingledarens order inkallas hunden och vikten i bedömningen läggs på om hunden kommer till föraren utan avvikelse. 

    Kommando: Hundens namn, ”Hit”
  • Ställande

    (Koeff 3 Maxpoäng 30)
    Momentet inleds med fritt följ. På kommando skall hunden snabbt ställa sig. Stående utförs under gång utan att föraren stannar. Föraren fortsätter ca 10 m, gör helt om halt och återvänder sedan till hunden på order av tävlingsledaren. 

    Kommando: ”Fot” - ”Stå” eller handtecken - ”Sitt”
  • Apportering

    (Koeff 1 Maxpoäng 10)
    Hunden i utgångsställning. Hunden skall, efter order av tävlingsledaren, på kommando av föraren gripa en apportbock av trä, som av föraren hålls på lämpligt avstånd framför hundens nos. Hunden skall hålla apportbocken ca 5 sek. Därefter skall föraren, efter order av tävlingsledaren, kommendera hunden att avlämna apportbocken. 

    Kommando:”Apport” - ”Loss”
  • Hopp över hinder

    (Koeff 2 Maxpoäng 20)
    Föraren ställer upp med hunden på lämpligt avstånd från hindret och startar efter order från tävlingsledaren. På förarens kommando skall hunden hoppa fritt över hindret. Sedan hunden startat skall föraren snabbt förflytta sig vid sidan av hindret samt därefter fortsätta marschen med hunden under fritt följ tills tävlingsledaren beordrar halt. Hindret skall vara täckt och hopphöjden vara densamma som hundens mankhöjd. På begäran av föraren kan höjden sättas högre, dock högst 1 meter. Hoppet utförs endast i en riktning. 

    Kommando: ”Hopp”, ”Fot”
  • Helhetsintryck

    (Koeff 1 Maxpoäng 10)
    Det sista momentet är helhetsintryck och här bedöms särskilt samarbetet mellan förare och hund. I helhetsintrycket bedöms även arbetsglädje och arbetsvilja.

Kommentarer
Postat av: Britt Marie o Rudi

Klart ni ska ut och tävla! En helt ny värld öppnar sig för er då! Hur kul som helst! Lycka till!

2011-03-18 @ 16:07:32
URL: http://www.bmwsfotoblogg.blogspot.com
Postat av: Anna & Flattgänget

Jag som är lydandnörd tycker absolut att du ska börja med det :) Å om vi säger såhär med apporteringen, det är endast 1 koff, dvs bara 10 poäng. Du behöver 160 poäng (200 är max) för att få ett första pris. Så om du förlorar 10 poäng gör det ingenting alls om ni får bra på dem andra momenten ;)



Om ni klarar 10 på platsligningen behöver ni endast få 7 poäng i varje annat moment, då har ni ett första pris i handen. Lycka till nu! Ser fram emot att se hur bra det går för er :D

2011-03-18 @ 19:05:07
Postat av: Lisa&Love

Hej :) Det är en tibetansk spaniel :)

2011-03-18 @ 20:41:40
URL: http://couldusesomepatience.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0