Börja BARFa

För dig som är sugen på att börja BARFa eller BARFa delvis.


*Tänk på att läsa på, det är ditt ansvar att hunden får i sig det den ska ha och att inget händer!
Titta under inlägget "länksamling BARF", där hittar du massa bra BARF-sidor och passa på att bli medlem i "barfifokus.se", ett forum för de som vill börja eller redan BARFar. Där är de jättetrevliga och hjälpsamma och du får svar på det mesta du undrar över!
*En hund äter ca 2-4% av sin kroppsvikt per dag, små hundar äter en större procent och stora hundar äter en mindre procent.

*Ta reda på vilken mall du vill köra efter, finns många olika tolkningar av hur mycket av vad hundar ska ha.
Alltså hur många procent RKB, kött, inälvsmat, grönsaker du vill ge. RKB = råa köttiga ben och kan vara kycklingvingar, kyckling/kalkonskrov, grisknorrar osv.
*Tänk på att väga av hur mycket ben hunden ska ha försiktigt och introducera ben i maten långsamt.
Hundar som har en utarmad tarmflora kan ha svårt att smälta ben och vid för stor andel ben kan hunden bli förstoppad. Tycker du hunden är hård i magen, tillsätt frukt och äppelcidervinäger i maten och minska på benen tex.

*Akta er för riktigt hårda ben såsom märgben från nöt, det är väldigt lätt hänt att hundar (speciellt de med kraftigare käkar) får tandfrakturer. Mjuka ben är mer lättsmälta och hunden skadar inte tänder, tex kycklingvingar, skrov av kalkon och kyckling, revben av lamm och vilt, broskben, knorrar osv. Dessa ben flexar och det bildas mjuka kanter när hunden krossar benen. KOM IHÅG; INGA; INGA SOM HELST BEN SKA GES TILLAGADE; DET ÄR EN SKAM ATT TILLAGADE MÄRGBEN FÅR SÄLJAR I BUTIKER!!!
Tänk tex på fiskben. Råa fiskben är som riktigt tjocka hårstrån/morrhår medand tillagade fiskben blir som vassa nålar. Samma sak gäller alla ben! En tillagad kycklingvine blir skör och flisar sig, medans en rå flexar och är mer böjlig.
Jag vill också varna för sågade ben, ger inte själv för det bildas ganska vassa onaturliga kanter ibland, tex fläskottletter.


*En del ger grönsaker andra inte. Det är lite en smaksak och beror på vad man tror på. (jag ger grönsaker och tycker personligen att en del grönsaker i maten bara är bra, både för fibrer, vitaminer och för att hjälpa kroppens pH balans). Väljer du att ge grönsaker, tänkt på att mixa dom till en puré innan servering, detta hjälper hunden att ta upp näringen. Om grönsaker ges som de är kommer det mesta komma ut helt. Vem har inte sett hundarna bajsa hela grässtrån på sommaren tex. En grönsaksmix ska bestå till allra största delen av gröna blad och växter. det kan vara maskrosblad, kirskål, klöver, brännässlor, sallad osv.

*Har du en hund som gärna slukar benen hela? Lär hunden att tugga benen ordentligt, du vill höra mkt krasande när hunden äter. Håll gärna i benet så att hunden inte kan svälja benet helt. Ge också gärna större ben tex revben som hunden måste tugga, ger du tex en kycklingvinge till en stor hunden finns risken att hela åker ner utan en enda tugga.
* Lever kan överdoseras om man är lite väl givmild. Lever innehåller stora mängder A-vitamin (jättenyttigt) men ska ges i lagom mängder. Annars kan hunden drabbas av A-vitaminförgiftning.
Ger du strax runt 5% lever (av hundens kroppsvikt) så är det lungt med bygg inte kosten på lever ;O)

* En hund som BARFar bajsar MKT mindre, mörkare och hårdare korvar. När hunden bajsar tömmer den automatiskt analkörtlarna eftersom det hårdare bajser stimmulerar analsäckarna. Har din hund problem med fyllda och inflammerade analsäckar titt som tätt kan BARF vara lösningen.
Den mindre mängden avföring beror på att hunden kan tillgodogöra sig mer av maten och den hårdare konsistensen beror på kött och ben.


Är du nyfiken på BARF men inte vågar börja? Berika maten och stärk hundens tarmflora iaf, speciellt om du har en hund med klåda, hudproblem och problem med magen!
Olga hade problem med både diareé och kräkningar innan jag börja men det ser jag inget av längre ;P Nu kan hon äta lite av vad som helst utan att magen protesterar ;)
Häng lite på forumet BARFifokus.se också och följ diskussioner och ställ frågor. En vacker dag kanske du tar steget ;) Det är spännande att lära, och ju mer du lär dig ju mer säker kommer du bli på att det inte behöver vara så svårt ;)

Bild: http://www.kennelnattrajens.se

Kan man sova såhär?

Husses hund, Disney!

Färskfoder, ett JÄTTE bra alternativ

Orkar du inte läsa hela texten? Hoppa till sista stycket i fetstil iaf! ;)
Fick ett önskmål om att skriva om färskfoder och jag tänkte det kunde vara kul med så gör ett försök och hoppas jag får med lite intressanta aspekter ;)
Jag känner många som ger färskfoder och det fungerar jättebra.
Flera av dem ger 50/50 med torrfoder och färskfoder. För smidighetens skull blir det torrfoder på morgonen innan jobbet ;)
Som BARFare tycker jag självklart detta är ett mycket bättre alternativ än torrfoder om man ser åt hundens hälsa.
Även de "sämre" färskfodrena ser bättre ut än torrfoder!
Men smaken är som baken;)


Fördelar med färskfoder gentemot torrfoorrder;
*Ges rått och innehåller då naturliga essentiella aminosyror, vitaminer och andra näringsämnen. Eftersom det inte är lika hårt behandlat är det bättre och skonsammare för hundens mage. Innehåller också massa bra bakterier och utarmar inte tarmfloran på samma sätt som sterilt torrfoder kan. Det i sin tur ger ett starkare immunförsvar.
*Ofta mer uppskattat av kräsna hundar.
*Innehåller ofta inte lika mycket spannmål, och giftiga konserveringmedel, smakämnen och färgämnen.
*Färskfoder stjäl inte vätska från magsäcken och tarm.
*Mindre avföring, eftersom hunden kan ta upp mer av maten och tillgodogöra sig den. På så sätt mer prisvärt.
Man slipper betala för en massa bajs att plock upp ;) Om man väljer så spannmålsfritt som möjligt dvs.
*Och ett annat argument brukar vara bättre hälsa. Det pga av vissa överstående argument mfl.

Nackdelar genemot torrfoder;
*Lukar illa :O
*Man behöver förvaringsutrymme om man måste handla upp större lass åt gången.
*Förpckningarna läcker när man tinar (som med allt fryst kött osv).
*Inte lika smidigt.
Vad tycker ni? Mest fördelar, eller flest nackdelar??? Har ni kanske fler för/nackdelar att lägga till??
Färskfoder jag vill tipsa om :
Vom Og Hundemat - Norskproducerat, Består uteslutande av norska animaliska produkter. Finns både som tilläggsfoder och helfoder. Inga tillsatta smak/färgämnen och inga konserveringsmdel. Inget vatten är häller tillsatt.
De använder bland annat nermalda skrov i vissa foder som mineral källa istället för tex benmjöl. se fodret kyckling. Vitaminiserat för att täcka det dagliga behovet.
Andra färskfoder för/nackdelar:
Halla färskfoder - Ett enda alternativ så det är ju lite tråkigt :( Detta alternativ innehåller dessutom till största del nordsjöfisk. Många fisksorter (vet inte alla/vilka) innehåller tiaminas när det är rått vilket hindrar upptag av vitamin B och kan i slutändan orsaka nervskador osv om man ger mkt rå fisk. Vet ej om detta är värt att ta i beaktning om man är sugen på detta foder, vet inte en vilken fisk de använder och hur mycket som behövs innan det blir skadligt. Väldigt lång innehållsförteckning där man bland annat finner värmebehandlade ceralier, värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsgluten, vetekli,  soja olja och potatisprotein. Så enligt mig är det lite väl mycket överflödiga utfyllnadssaker. Finns även tillsatt vatten.
Nordic - Flera oliak alternativ med väldigt få ingridienser vilket jag tycker är bra. Innehåller dock vetekli o potatisfibrer. Finns alternativ för hundar som inte tål vete med ångkokt korn istället. Tycker dock att det för övrigt ser väldigt bra ut.

Bravo - Innehåller förkokt korn-havre-vete, och potatisprotein. Det står också "animaliska produkter från svenska nötdjur". Lite odefinerat men det är ju från svenska djur vilket är bra. 45% animaliska produkter vilket känns ganska lite. Finns olika alternativ med mer eller mindre innehåll av vete, havre osv.
Klass - Innehåller svenska köttråvaror. I fodret finns bland annat syrade mjölprodukter, vilket är bättre för laktosintolleranta. Finns dock både vete, korn, havre, havregryn, vetekli, potatispulver vilket också känna väldigt överflödigt. Det innehåller äve Melass!! Melass består av 50% socker, varför har man det i hundmat? Onödigt!
Finns också i många olika sorter så det går ju välja en av de bättre.
Bild från wikipedia på melass.
Det var några typer av färskfoder och det finns ju många fler att välja bland! Orkar man hålla på med färskfoder tycker jag verkligen att man ska tänka över det för oavsett om det innehåller vissa saker man önskar att det inte gjorde så är det rått och inte uppvärmt till ohyggliga temperaturer som förstört bakterier, aminosyror osv.
Helt enkelt, ett väldigt bra alternativ för den som vill! :D
Även om det innehåller spannmål är det inte lika mycket som i de flesta torrfoder.
Det är färskt kött, inälvor och inte köttmjöl. Samt allt vatten som faktiskt är väldigt bra!
Speciellt om man har en mindre hund eller katt. De blir lättare uttorkade, och de som får rå mat får på så sätt i sig mer vätska i förhållande till torrsubstansen.
Visste ni att många mindre hundar och katter som endast äter torrisar lever ett liv med kronisk uttorkning?
De dricker inte upp så pass mycket vatten de behöver i förhållande till maten varje dag så fodret tar vätska från mage och tarm.
Ett sätt att förhindra detta om man ger torrofder är att hälla på en stor mängd vatten på maten precis innan man ger den till hunden. Då får hunden dricka upp vattnet innan den får i sig alla kulor. Detta funkar dock bara om man har en riktigt matglad hund och inte om man har en kräsen som aldrig skulle göra sig så mycket besvär för torrisar ;)


Vill påpeka att denna text inte är vetenskaplig utan skriven av mig med mina erfarenheter, kunskaper och åsikter.
Ditt jobb är att bilda dig en egen uppfattning om vad som är bra/dåligt, rätt och fel! Ha det skojj ;)
Avslutningsvis vill jag säga; Använd sunt förnuft när du fodrar dina djur, vilka det än är. Ifrågasätt vad du blir manad att ge din hund.
Vi ifrågasätter frekvent mat och dryck, tillsatser och transfetter förbjuds, debatter om otydliga och vilseledande innehållsförteckningar blommar upp och konsumenterna blir mer medvetna om vad de stoppar i sina kroppar.
Varför ska vi inte ha samma kritiska tänkande när det gäller våra hundar?!

på isen igen

Blir mycket promenader på isen nu, men det gäller att passa på ;) snart är isen borta och man går i skogen istället, fruktansvärt härligt det med förståss :D
Är inte min lilla flicka vacker?? <3

Länksamling BARF

Länskamling, Biologiskt anpassad rå föda.
Willas 1
Willas 2
Lilla BARF sidan
Klickerklok
Jipotimas
Enköping
BARFiFokus
Swecat (om kattBARF, men i princip handlar det ju om samma sak så kan vara intressant endå)
K9 Hundcenter
Gelza Gebora´s Kennel
Mustela
Barfworld
Dr Ian Billinghurst
Börja BARFAJipotimas Vallentuna
Enskede Hund och Katt Stockholm
Enköping BARF Enköping
K9 Hundcenter Syndbyberg
Vistätter kalkon Östergötland
Hundmatbilen Göteborg
Cebacka gård Orås
Stor länksamling (barfifokus)
Bilder: lånade från google.

Knorr

För er som inte vill ge egen hundmat men endå vill foderberika, för er som tycker det är otäckt att ge ben, här kommer det....
....Grisknorrar :D
Perfekta som tilltugg och fredagsgodis.
Knorren består av broskben som är jättemjuka och goa ;)
Min mor och far har även köpt till deras hund (Sally) som helgmiddag och hon absolut älskar det, såklart :D
Trots att hon är ett riktigt matvrak som normalt sett inhalerar maten tar hon det riktigt lung med knorren och ligger och gnager förvånansvärt länge! :D Kul för henne att hon kan slappna av och njuta emellanåt;)
Ska bara tillägga, knorren ska självklart ges rå!!

I Stallet

Hästar luktar nog bättre än hundar. Hundar luktar ju goast när de är nyduschade och luktar "människa" ;)
Längtar till den dagen jag kan ha Olga lös från hästryggen utan att hon springer fram till mötande hundar!
Det blir härligt!
Jaja nu fortsätter min dag, ska göra läxor och träna Olga innan jag blir så trött att jag somnar! ;)
Hoppas ni haft det bra idag?!;)

Artiklar från Mustela

Några bra artiklar skriva från Mustela.se.
Artiklarna ska väl läsas med en nypa salt och de är ju absolut inte vetenskapliga.
Men mycket intressanta och man kan börja fundera lite. Hon skriver en hel del vettigt men som med allt ska man ju vara källkritisk! ;) Hoppas ni läser iaf och funderar lite ;)
Om hundens utfodring
Näringslära
Varför torrfoder inte är fullgod hundmat


Isprincessa

Olga, min lilla isprincessa, och jag har varit ute (med husse, Disney, och Sally) på isen i flera timmar både idag och igår. Denna gång blev det bilder också :D
Tur att en av oss är söt iaf! ;) <3
Både igår och idag har hon sovit som en gris efter isen :D Inte lätt att vara liten.

Olgas kvällsmat

Ikväll får hon kalkonskrov! Fick ju tag på slaktrester kalkon för 7 kr/kg! Vilket kap!
Jätte gott, nyttigt och lättsmälta ben!
Lite att jobba med är det också, inte bara att slänga i sig maten här inte;)
Jättebra som stimulering och aktivering. Stör inte magen och tillför nyttiga bakterier samt stärker tarmfloran :D
Därav får Olga inte diarré titt som tätt, som innan vi började BARFa.
Det är en av nackdelarna med torrisar, att det är så sterilt vilket ger dålig normalflora!
Tycker det borde tillsättas bakterier på ngt sätt, som i filer osv. Eller så kan man ju ge lite rå mat utöver torrfodret emellanåt;)
Utan bakterier blir vi sjuka, de är livsviktiga, endå vill vi ge våra hundar steril mat!?
En frisk, BARFar hund påverkas inte negativt av de vanliga bakterierna i kyckling tex, de har så stark tarmflora att de bryter ner bakterinerna eller bajsar ut dem ;)
Däremot ska man som vid all hantering av kött vara hygienisk och torka av ytor och utrustning för att inte sprida bakterierna till människor! Vi tar tex inte salmonella lika bra som hundar ;S

Artanpassad rå föda i massor!

Eftersom jag är BARFare sitter jag en hel del på forumet Barf.ifokus.se. Jättebra forum för er som vill läsa mer!
Katti har fått tag på massa lamm och lade upp bilder på forumet.
Bilderna är helt underbara och det är nästan så jag blir sugen själv! Haha
Låter picsen tala för sig själva ;O
Man får en helt annan bild av hunden, en bild av det rovdjur hunden faktiskt är!
Hunden Önska <3
Hunden Aaya <3
Och Katla <3
Bilderna kommer från Skullebo.
Vad tycks? Ser det inte mummsigt ut? Bara jag som blir sugen? hih*

Dålig uppdatering...

...som så många gånger förr. Har haft massa att göra!
Idag var vi iaf ute på isen och åkte skridskor! ;) samt grilla korv och drack nyponsoppa :D Nice Vi var ute i mer än två timmar så vi var stelfrusna när vi kom hem :D
Har inga bilder idag häller, men tro mig det var udnerbart! Solen var framma och det snöade lätt!
Hade med liggunderlag åt vovvarna och själv satt jag på sparken och grilla ;)
Så underbart det är att leva hundliv! Hur klarar sig folk utan hundar!?

Tittar på melodifestivalen!

.. Med Olga och Disney ;)

Upprättelse för Wolfdog

Ni kanske kommer ihåg wolfdog inlägget för ett tag sedan och efter att ha läst på mer och förstått vad det innebär tänkte jag göra ett nytt inlägg.
Efter att ha fått förklrat för mig så har denna typ av hund varg i sig en bra bit längre tillbaka än vad jag trodde.
Man bör visst titta efter Wolfdogs som senast hade varg i sig för minst 6 generationer sedan.
Jag trodde ju mer att detta handlade om 50/50 korsning.
Men visst, tror fortfarnde att man finner mer av vargens egenskaper i denna hund, den är ju närmare vargen än andra raser.
Men efter att ha fått inlägg från de som faktisk har en sådan hund vill jag publicera vad de skrivit så alla får se och bilda sig (kanske en annan) uppfattning ;D
Tycker iaf att personerna som så trevligt skrivit om sina erfarenheter om inte annat förtjänar att det positiva också syns, inte bara negativa fördomar som så ofta kommer fram i dessa frågor.
Denna bild är på en woldog vars ägare, Klara skriver: (måste säga att ögonen är sjukt vackra, husky ögon måntro, eller?)
american wolfdog är världens underbaraste ras och jag rekommenderar dig verkligen att åka och träffa en ! det är svårt att med ord förklara en american wolfdogs personligheter och dess underbara sinne med ord så föreslår att du åker och träffar en!
och detta skrev hon med:
men eftersom du nu skriver att du inte vet direkt något om rasen kan jag ju informera dig om att min och alla andra wolfdogs jag har träffat är världens underbaraste, nyfiknaste och smarta hundar som verkligen tar plats i ens hjärta från första stund man ser dom och dom är väll i princip som vilken annan malamute eller schäfer fast eventuellt liiiite smartare? (;

Jag fick ävem detta av Kersti:
JAG VILL GÖRA ETT INLÄGG OM AMERICAN WOLFDOG OCH JAG FÖRESLÅR ATT NI GÅR IN PÅ www:mywolfdog:com OCH ÄVEN PÅ USAW OCH SKRIV GÄRNA WOLFDOG EFTER. dET ÄR EN GAMMAL RAS OCH INGA VARGHYBRIDER OCH KOMMER FRÅN ETT ANTAL LINJER I sVERIGE MYCKET TREVLIG ATT HA ATT GÖRA MED. mEN OM MAN KÖPER EN AMERICAN WOLFDOG SÅ SKALL DU HA EN STAMTAVLA SOM GÅR OMKRING 6- ÅTTA LINJER BAK OCH ATT UPPFÖDAREN HAR ETT UPPFÖDAR NR I USA OCH I BOTTEN HAR HUNDARNA MAKENZIE VARG OCH POLAR VARG I SIG OCH MAMALUTE OCH SCHÄFER. jAG HAR TRE OCH DE ÄR EN UNDERBAR FAMILJEHUND. kERSTI

Vet fortfarande kanske inte riktigt vad man ska tycka? Finns det ngt rätt eller fel svar?
Vem är jag att bestämma vad andra ska ha för hund, eller inte ska ha för hund?
Min filosofi är att folk själva får göra sina val, utan att bli dömda och jag försöker alltid se så öppet jag kan på allt. Min stora skräck är nämligen att bli trångsynt och bry mig mer om vad andra håller på med än min egen tillvaro. För ibland kan det verkligen vara bra att inte lägga sig i. Eller?
Ska man alltid skrika ut sin åsikt om allt och alla???
Ska man bry sig så mkt om saker man inte har med att göra??
Haha själv tycker jag dessa frågor är sjukt svåra.
Jag brukar tänka lite såhär:
Om jag ska förvänta mig att folk med förståelse ska respektera mina val och värderingar,
Så måste jag med förståelse respektera andras val och värderingar trots att jag kanske inte tycker lika dant. Detta tycker jag är väldigt viktigt!
Alla har åsikter, men alla behöver inte sätta "rätt" eller "fel" på åsikterna!
Förstår ni??? ;) Hehhe ge mig lite funderingar nu.
Fast det vet jag ju att ingen kommer göra eftersom ingen läser hela texten när jag skriver så här mycket! :D

RSS 2.0